fbpx
Fungsi SMS Automation, Sync, Lead Form & Blaster Paling Padu Dalam Ordersini

Fungsi SMS Automation, Sync, Lead Form & Blaster Paling Padu Dalam Ordersini

SMS Marketing is back!

Tak dinafikan SMS mempunyai open rate yang sangat tinggi kerana setiap sms mesti masuk ke telefon, tak ada saringan walaupun ianya spam. Jadi sms marketing dah jadi channel yang kembali popular selepas sekian lama teknologi mendahului melalui whatsapp & telegram.

Ordersini dah ada fungsi SMS Marketing untuk memudahkan pengguna Ordersini membuat promosi kepada prospek & pembeli. Dalam sistem SMS Marketing Ordersini ini mempunyai beberapa fungsi yang pastinya membuat anda teruja mahu menggunakannya

1. BRAND NAME

Dalam sms anda akan disertakan sekali brand anda supaya penerima tahu dari siapa mereka terima sms tersebut. Anda boleh set dan tukar brand anda pada bila-bila masa sahaja tetapi ianya adalah compulsory (wajib). Jika tak ada brand name, anda tak boleh jalankan sms marketing.

2. AUTOMATION

Fungsi automation digunakan untuk buat follow up secara automatik kepada prospek atau pembeli anda. Dalam automation, anda boleh set beberapa flow yang boleh ditetapkan selang hari. Anda juga boleh set masa untuk dihantar sms seterusnya.

 

 

3. LEAD FORM UNTUK KUMPUL PROSPEK & SYNCHRONIZE

Dalam sms marketing di Ordersini, fungsi lead form adalah fungsi yang paling penting kerana ia melibatkan beberapa integration dan synchronization. Dalam menu lead form, anda boleh hasilkan landing page & juga letakkan fb pixel untuk retargeting semula prospek yang masuk ke form.

 

 

 

Dalam setting lead form, anda boleh pilih sama ada nak kutip database melalui borang atau nak synchronize dengan produk anda yang sedia ada dalam Ordersini. Jika sync dengan produk, maka setiap database pembeli akan automatik masuk ke dalam form tersebut.

SYNC DENGAN AUTOMATION

Semasa create lead form, anda juga boleh connect dengan automation yang anda sudah buat sebelum ini. Jadi, setiap prospek yang mengisi borang akan terus menerima sms berperingkat (drip sms) mengikut flow yg anda dah tetapkan dalam automation.

AUTO SYNC AUTORESPONDER

Perkara yang membuatkan sms marketing dalam Ordersini sebagai sistem yang menarik ialah ada fungsi autoresponder integration. Anda boleh synchronize database prospek anda yang dikumpul melalui form terus masuk ke autoresponder popular seperti Mailchimp, Mailerlite, Sendfox, Moosend & getresponse (buat masa ini 5 sahaja, akan ditambah pada masa hadapan)

 

 

4. SEND BULK / SMS BLASTER

Fungsi ini adalah fungsi yang menjadi tarikan utama dalam SMS marketing di Ordersini kerana anda boleh hantar promosi melalui SMS kepada prospek & pembeli anda dengan mudah. Ada 3 pilihan untuk anda buat sms blast iaitu:

a) Add new contact

Klik butang hijau, kemudian kotak database akan keluar. Anda boleh isi nama & no phone secara manual di dalam kotak tersebut.

b) Upload CSV

Anda boleh upload CSV yang ada nama & phone penerima.

c) Import database (dari form)

Anda hanya perlu pilih database form mana yang anda nak import untuk dihantar sms.

 

TUTORIAL:

Berikut ialah tutorial video yang akan memudahkan anda memahami fungsi & cara penggunaan yang betul.

video 1 : Pengenalan Fungsi

Video 2 : Tutorial Automation

Video 3 : Tutorial Lead Form

Video 4 : Tutorial Send Bulk

 

TUNGGU APA LAGI?

Sekarang anda dah pun jumpa sistem sms blaster yang paling power dengan harga kredit yang sangat murah berbanding platform lain. Daftar akaun anda sekarang & mula gunakan sms marketing untuk letupkan jualan bisnes anda.

Goodluck!

 

Jangan lupa share artikel ni supaya lebih ramai orang boleh gunakan fungsi sms marketing ini untuk bisnes mereka.

 

 

 

 

Semua Pembeli Automatik Sync Masuk Email List Autoresponder – Moosend, Sendfox, Getresponse

Semua Pembeli Automatik Sync Masuk Email List Autoresponder – Moosend, Sendfox, Getresponse

Berita baik untuk pengguna email autoresponder Sendfox, Moosend & Getresponse. Sekarang anda dah boleh automatic synchronize semua pembeli anda terus ke mailing list yang anda mahukan.

Sebelum ini, Ordersini hanya sekadar menerima & urus tempahan online, sekarang anda boleh lakukan lebih daripada itu. Setiap kali anda approved order, email pembeli akan automatik masuk ke dalam mailing list yang anda create dalam autoresponder. Jika ada automation sudah ditetapkan pada list tersebut, semuanya akan berjalan secara automatik.

 

Anda boleh juga lakukan email blast kepada mereka jika anda mempunyai promosi kepada produk tersebut. Conversion rate untuk mereka buat pembelian juga lebih tinggi kerana mereka sudah pun membuat pembelian sebelum ini.

Jika anda nak jadikan ordersini sebagai tempat untuk kumpul list juga boleh dilakukan dengan mudah. Anda hanya perlu create satu product percuma dan jadikannya synchronize dengan mailing list anda. Anda boleh hantar email kepada mereka untuk menjual produk pada masa hadapan.

 

SYNCHRONIZE LIST

Bagi yang telah aktifkan integarasi autoresponder, anda boleh aktifkan list mengikut produk yang anda jual. Anda create satu list baru di dalam autoresponder & boleh pilih untuk sync produk tersebut kepada list tertentu.

 

MULTIPLE SYNC

Ordersini juga memberikan kelebihan kepada pemain tegar email marketing kerana anda boleh buat synchronize kepada beberapa autoresponder serentak untuk satu produk yang anda jual.

Namun anda perlu pastikan hanya 1 sahaja yang berfungsi untuk hantar email promosi, manakala yang lain hanya bertindak sebagai backup sahaja. Jika anda jadikan semuanya untuk hantar email, berkemungkinan pembeli akan menyampah setiap kali terima email daripada anda.

 

AKTIFKAN INTEGRASI

Anda boleh masuk ke menu Account Setting > Autoresponder untuk mula lakukan integrasi. Anda boleh aktifkan semua autoresponder sekaligus jika anda ada akaun di setiap platform.

Jika akaun anda kena block oleh penyedia platform, maka anda boleh create akaun baru & tukar api key sahaja.

TUTORIAL

Untuk tutorial integrasi Mailchimp & Mailerlite, anda boleh lihat di sini

Moosend:

Sendfox:

Getresponse:

 

 

 

Alternatif Waveapp – Ordersini Sediakan Sistem Invoice Yang Boleh Bayar Guna Gateway Malaysia

Alternatif Waveapp – Ordersini Sediakan Sistem Invoice Yang Boleh Bayar Guna Gateway Malaysia

Ramai freelancer suka gunakan waveapp, sistem akaun yang sangat mesra pengguna. Dulu siap boleh bayar guna FPX dan sync dengan bank Malaysia. Namun sekarang semua tu dah tak ada, kena la bayar manually.

Jangan risau, Ordersini dah sediakan sistem invoice generator yang mudah digunakan dengan output yang hampir sama seperti Waveapp. Berikut ialah beberapa kelebihan sistem invoice generator dalam Ordersini:

Kelebihan Invoice Generator Dalam Ordersini #1 : Simple & Mudah Guna

Nak guna invoice generator dalam Ordersini sangat mudah. Hanya perlu isi beberapa ruangan yang diperlukan sahaja, dan klik butang save untuk generate invoice. Perlukan beberapa minit sahaja dah boleh dapat invoice yang nak dihantar kepada client.

 

Kelebihan Invoice Generator Dalam Ordersini #2 : Email atau Link

Anda boleh send terus invoice yang sudah approve ke email client. Mereka akan menerima email yang mengandungi invoice dan boleh teruskan pembayaran untuk mulakan projek.

Atau, anda boleh ambil link invoice tersebut dan berikannya secara manual melalui whatsapp atau telegram. Kami sediakan pilihan tersebut untuk anda pilih mengikut kesesuaian.

Kelebihan Invoice Generator Dalam Ordersini #3 : Bayar Guna Gateway Malaysia

Anda boleh setup dan aktifkan payment gateway Malaysia seperti Billplz & Toyyibpay. Selain dari payment gateway, anda juga boleh menerima payment dari client melalui pembayaran manual transfer. Namun mereka masih perlu bayar melalui sistem yang disediakan.

Fungsi ini ialah fungsi yang paling penting kerana ia dapat memudahkan proses pembayaran. Client anda hanya perlu klik butang pay now & pilih sahaja cara pembayaran yang mereka selesa gunakan.

Kelebihan Invoice Generator Dalam Ordersini #4 : Pengurusan Invoice Yang Efisien

Pengurusan invoice lebih tersusun dan teratur dengan adanya sistem ini. Anda tidak lagi perlu generate invoice secara manual & hantar kepada client secara manual. Melalui sistem ini juga, anda boleh lihat data setiap invoice yang dikeluarkan sama ada sudah dibayar atau masih pending.

Jika masih pending atau overdue, anda boleh klik resend invoice untuk hantar invoice peringatan kepada client anda. Tak perlu lagi whatsapp mereka dengan segan silu untuk dapatkan bayaran.

Kelebihan Invoice Generator Dalam Ordersini #5 : Layout Yang Moden

Layout invoice dalam Ordersini mempunyai rupa yang moden dan mudah. Invoice yang mudah difahami akan memberi impak berbeza kepada client anda nanti. Mereka lebih mudah untuk buat bayaran dan teruskan dengan projek yang dipersetujui.

Tuntas

Untuk gunakan fungsi ini, anda perlu langgan pakej bulanan kerana hanya pakej bulanan sahaja yang boleh setup payment gateway. Jika anda mahu terima bayaran melalui payment gateway, maka anda perlu subscribe pakej bulanan dan mudahkan kerja anda.

Bukan itu sahaja, selepas subscribe pakej bulanan anda boleh gunakan fungsi lain yang ada dalam sistem Ordersini. Ianya tidak akan merugikan anda kerana terdapat pelbagai fungsi menarik yang disediakan untuk anda dalam platform Ordersini. Anda boleh masuk produk atau servis ke dalam sistem ini dan mula terima tempahan dari client.

Anda juga boleh gunakan fungsi blog yang terdapat dalam sistem ordersini untuk naikkan awareness mengenai servis dan produk anda. Terdapat juga fungsi ejen affiliate untuk anda jana lebih banyak jualan dengan mengerahkan ejen-ejen affiliate mempromosikan servis anda.

Ianya adalah pelaburan yang sangat berbaloi.

Untuk melihat walkthrough sistem invoice generator & bagaimana ianya berfungsi untuk menerima bayaran, anda boleh lihat video di bawah. Jangan lupa klik butang share untuk kongsikan fungsi ini kepada rakan anda yang lain, mereka pasti sukakannya.

 

Goodluck!

2 Integrasi Baru Email Autoresponder Ini Akan Buatkan Pengguna AdvanceOS Jana Lebih Banyak Income

2 Integrasi Baru Email Autoresponder Ini Akan Buatkan Pengguna AdvanceOS Jana Lebih Banyak Income

Bermula 8 Jun 2020, Ordersini dan mula release 2 integrasi baru dengan email autoresponder popular Mailchimp & Mailerlite.

Dua integrasi ni akan memudahkan pengguna kedua-dua sistem ini membuat synchronization data pembeli dari Ordersini ke autoresponder. Selepas order approved, email pembeli akan secara automatik masuk ke dalam autoresponder.

Jika ada setup automation, maka semua automation itu akan bergerak secara automatik selepas order bertukar status menjadi approved. Ianya sangat memudahkan pengguna Ordersini untuk jana lebih banyak income dengan memberikan tawaran istimewa kepada pelanggan mereka.

Fungsi ni ada beberapa kelebihan tetapi ianya hanya dibuka untuk pengguna AdvanceOS je. Jadi ini beberapa kelebihan kepada anda:
 

1. AUTO SYNC BUYER

Selepas anda approved order, email pembeli akan terus subscribe ke dalam list autoresponder anda melalui API. Tugas anda hanya perlu pastikan order approve sahaja untuk sync.
 

2. AUTOMATION TRIGGER

Selepas dah masuk dalam list, segala automation yang anda set untuk list tu akan berjalan secara automatik juga. Jadi email2 follow up yang anda set akan terus berjalan selepas order approved.
 
Boleh la buat automation follow up untuk jual produk lain kepada pembeli.
 

3. FREE PRODUCT + AUTO APPROVED

Jika anda nak kumpul database, anda boleh set free product + auto approved. Selepas prospek isi borang & submit, secara atomatik order akan approved. Once order approved, mereka akan terus masuk dalam list autoresponder..
 
Apa lagi, follow up kaw2 sampai dia beli produk yang lebih mahal je. 😀
 

4. MULTIPLE SYNC

Ni antara feature paling power yang ada dalam feature baru ni iaitu anda boleh auto sync dengan banyak autoresponder.
 
Jika anda activate Mailchimp & Mailerlite, anda boleh sync data buyer ke dalam dua2 autoresponder ni. So boleh la satu jadikan backup in case autoresponder satu lagi kena banned.
 
Kalau lepas ni ada 6-8 autoresponder, anda boleh sync dengan semua autoresponder sekaligus untuk setiap product. Padu tak?
 
Tetapi, setiap autoresponder hanya limit kepada 1 list sahaja. Ianya syarat yang ditetapkan oleh API Provider. Kena follow the rules ye 😀
 
 

5. UNLIMITED LIST INTEGRATION

Melalui integration autoresponder ni, anda boleh create seberapa banyak list yang anda nak dalam autoresponder & boleh sync dengan produk anda. Anda boleh integrate 1 produk dengan 1 list, lebih mudah anda nak follow up mengikut prospek atau pembeli produk tertentu sahaja.
 
 
Anda dah boleh start gunakannya bermula hari ini. Jangan lupa berikan feedback jika ada sebarang error atau bug.
 
Dan pastikan anda test order produk sendiri dahulu untuk lihat integration menjadi atau tidak.
 
Berikut ialah tutorial untuk integration API ke dalam Mailchimp & Mailerlite

 

 

Jangan lupa share ye supaya lebih ramai orang tahu tentang kegunaan integrasi baru ni.

8 Kelebihan Dalam Less Touch Checkout Form Ordersini Untuk Peniaga Online

8 Kelebihan Dalam Less Touch Checkout Form Ordersini Untuk Peniaga Online

Bermula jun 2020, Ordersini telah perkenalkan checkout form dengan versi yang lebih cantik, moden dan high conversion. Ianya dibuat untuk memudahkan pembeli anda membuat tempahan dengan lebih mudah

Selepas berhempas pulas sebulan, akhirnya dapat juga tengok checkout form yang lebih dinamik & modern look. Kelebihan checkout form baru:

8 Kelebihan Dalam Less Touch Checkout Form Ordersini

1. KUANTITI AUTO SELECT
Kuantiti dah auto select, jadi buyer tak perlu lagi kena klik atau pilih kuantiti. So dah kurang 1 sentuhan yang perlu dibuat oleh buyer
 
2. PAPARAN BAKI STOK
Sebelum ni buyer tak tahu berapa baki stok yang masih available. Jadi kami dah pun masukkan paparan baki stok di setiap variation produk.
 
3. ADD BUTTON
Sebelum ni dropdown, sekarang dah jadi button tambah tolak. Fungsi masih sama tapi nampak lebih cantik.Ini semua poyo!
 
4. ACCORDIAN BY SECTION
Setiap section kami dah asingkan supaya lebih mudah pelanggan anda nampak bahagian yang dia perlu isi. So ada section yang automatik select, ada yang dia kena isi & select sendiri.
 
Untuk bahagian info, dia kena isi sendiri. Untuk section shipping dia kena pilih sendiri juga. Yang section lain mostly dah auto select first option, tapi buyer boleh tukar jika dia nak tukar.
 
5. MODERN PAYMENT METHOD SELECTION
Kita letak logo siap2 bagi mudah orang pilih. Kadang2 buyer ni tak kenal nama, tapi dia cam logo gateway yang dia pernah guna. So logo ni membantu untuk mudahkan buyer pilih gateway yang dia nak guna.
 
Gateway juga auto select yang paling atas sekali. Jika anda hanya enable satu je, maka step ni memang seamless sebab buyer tak perlu buat apa-apa dah.
 
7. HIDE COUPON SECTION
Kotak untuk kod diskaun dah ditutup by default. Kalau sebelum ni default terbuka orang nak minta kupon, sekarang dah tutup.
 
BIla ada kupon, baru mereka klik & masukkan kod diskaun di situ.
8. MESRA MOBILE
Checkout form ini juga dah dibuat untuk mesra mobile. Tak kisah la pelanggan anda guna gajet apa sekalipun, mereka akan dapat buat tempahan dengan mudah
 
Kurang Sentuhan, lebih conversion
 
Semua kelebihan dan flow dalam checkout form yang baru ni dijangka dapat meningkatkan conversion rate anda nanti. Kalau ada sebarang isu berkaitan, sila inform di bahagian komen atau berikan feedback di borang feedback.
 
Ps: Jika anda ada setup purchase pixel, sila setup sekali lagi untuk pilihan button purchase.
 
Pps: Lepas ni kita try buat supaya boleh upload image untuk setiap variation pula. Baru nampak sempoi gitu~

ppps: Ini ialah video ringkas penerangan sistem checkout baru dalam Ordersini