fbpx
8 Kelebihan Dalam Less Touch Checkout Form Ordersini Untuk Peniaga Online

8 Kelebihan Dalam Less Touch Checkout Form Ordersini Untuk Peniaga Online

Bermula jun 2020, Ordersini telah perkenalkan checkout form dengan versi yang lebih cantik, moden dan high conversion. Ianya dibuat untuk memudahkan pembeli anda membuat tempahan dengan lebih mudah

Selepas berhempas pulas sebulan, akhirnya dapat juga tengok checkout form yang lebih dinamik & modern look. Kelebihan checkout form baru:

8 Kelebihan Dalam Less Touch Checkout Form Ordersini

1. KUANTITI AUTO SELECT
Kuantiti dah auto select, jadi buyer tak perlu lagi kena klik atau pilih kuantiti. So dah kurang 1 sentuhan yang perlu dibuat oleh buyer
 
2. PAPARAN BAKI STOK
Sebelum ni buyer tak tahu berapa baki stok yang masih available. Jadi kami dah pun masukkan paparan baki stok di setiap variation produk.
 
3. ADD BUTTON
Sebelum ni dropdown, sekarang dah jadi button tambah tolak. Fungsi masih sama tapi nampak lebih cantik.Ini semua poyo!
 
4. ACCORDIAN BY SECTION
Setiap section kami dah asingkan supaya lebih mudah pelanggan anda nampak bahagian yang dia perlu isi. So ada section yang automatik select, ada yang dia kena isi & select sendiri.
 
Untuk bahagian info, dia kena isi sendiri. Untuk section shipping dia kena pilih sendiri juga. Yang section lain mostly dah auto select first option, tapi buyer boleh tukar jika dia nak tukar.
 
5. MODERN PAYMENT METHOD SELECTION
Kita letak logo siap2 bagi mudah orang pilih. Kadang2 buyer ni tak kenal nama, tapi dia cam logo gateway yang dia pernah guna. So logo ni membantu untuk mudahkan buyer pilih gateway yang dia nak guna.
 
Gateway juga auto select yang paling atas sekali. Jika anda hanya enable satu je, maka step ni memang seamless sebab buyer tak perlu buat apa-apa dah.
 
7. HIDE COUPON SECTION
Kotak untuk kod diskaun dah ditutup by default. Kalau sebelum ni default terbuka orang nak minta kupon, sekarang dah tutup.
 
BIla ada kupon, baru mereka klik & masukkan kod diskaun di situ.
8. MESRA MOBILE
Checkout form ini juga dah dibuat untuk mesra mobile. Tak kisah la pelanggan anda guna gajet apa sekalipun, mereka akan dapat buat tempahan dengan mudah
 
Kurang Sentuhan, lebih conversion
 
Semua kelebihan dan flow dalam checkout form yang baru ni dijangka dapat meningkatkan conversion rate anda nanti. Kalau ada sebarang isu berkaitan, sila inform di bahagian komen atau berikan feedback di borang feedback.
 
Ps: Jika anda ada setup purchase pixel, sila setup sekali lagi untuk pilihan button purchase.
 
Pps: Lepas ni kita try buat supaya boleh upload image untuk setiap variation pula. Baru nampak sempoi gitu~

ppps: Ini ialah video ringkas penerangan sistem checkout baru dalam Ordersini

 

Ordersini Dah Support Pembayaran Cara COD (Cash On Delivery) Untuk Semua Logistic

Ordersini Dah Support Pembayaran Cara COD (Cash On Delivery) Untuk Semua Logistic

Jika anda seorang pengguna teknik COD, maka ini berita gembira untuk anda.

Anda boleh gunakan ordersini untuk terima tempahan melalui cara ini. Pembeli tidak perlu bayar buat pembayaran semasa tempahan dibuat, mereka akan diberikan notis supaya membuat bayaran semasa penghantaran dibuat.

Anda boleh lihat tutorial setup COD method di sini:

 

Jangan lupa share!

Fungsi ‘Udemy’ Dalam Ordersini Akan Memudahkan Anda Menjual Video Course

Fungsi ‘Udemy’ Dalam Ordersini Akan Memudahkan Anda Menjual Video Course

Apa tu LMS?

LMS ialah singkatan kepada perkataan Learning Management System, sebuah portal untuk jual panduan video (video course) secara atas talian.

Anda buat rakaman video untuk ajar sesuatu topik, kemudian masukkan ke dalam sistem LMS untuk dijual kepada umum. Sekiranya anda berminat mahu menjual panduan video, anda perlu gunakan sistem LMS seperti Teachable atau Udemy.  Namun platform sebegini mengambil beberapa peratus dari hasil jualan anda sebagai caj menggunakan platform.

Keuntungan anda juga dikawal oleh pemilik platform tersebut. Walaupun ramai pelawat masuk dalam platform sebegitu, anda masih sukar untuk menjual panduan video anda disebabkan terlalu banyak persaingan. Hanya yang terbaik akan memenangi perlawanan secara public.

Namun hari ini anda tidak perlu risau lagi, Ordersini sudah pun menambah fungsi baru untuk membantu pemilik produk digital menjual panduan video secara atas talian dengan lebih mudah.

Anda hanya perlu masukkan link youtube atau vimeo, kemudian boleh menjualnya kepada public melalui Ordersini. Setiap pembeli mempunyai akses login sendiri & hanya boleh diakses oleh pembeli sahaja.

Berikut ialah langkah untuk anda masukkan course ke dalam Ordersini

#1 Setup Video Course

Anda klik menu product setting > add new. Kemudian anda pilih

Selepas klik type membership, anda boleh mula mengisi kotak kosong untuk tambah produk anda.

Masukkan nama panduan anda, slug title akan automatik ikut tajuk. Kemudian klik auto generate SKU. Fungsi SKU ialah untuk membezakan course anda dengan course lain yang ada dalam Ordersini.

Anda boleh jadikan course sebagai PERCUMA atau berbayar. Jika berbayar, letakkan harga yang anda mahu jual.

Kemudian letakkan max buyer iaitu jumlah pembeli yang boleh membeli course anda. Buat masa sekarang belum ada fungsi variasi harga, nanti akan ditambah baik dari semasa ke semasa.

Pilih level course anda sama ada sesuai untuk level beginner, intermediate atau advance. Anda perlu pilih sekurang-kurangnya satu level atau boleh letak 3 level sekaligus.

 

Bagi kotak requirement, anda boleh senaraikan requirement yang perlu ada untuk belajar dari panduan video anda. Jika panduan anda memerlukan akaun Facebook, maka anda perlu tulis akaun facebook di bahagian requirement. Ianya bagi memudahkan pembeli tahu keperluan yang mereka kena sediakan untuk belajar.

Kotak audience pula ialah senarai golongan yang sesuai untuk beli panduan anda. Jika panduan anda sesuai untuk pelajar, maka tulis pelajar di kotak tersebut. Semakin kecil target market audience anda, semakin mudah orang buat pembelian.

Kemudian anda boleh letakkan link video untuk dijadikan sebagai cover course. Jika tiada video, anda perlu letakkan gambar sebagai cover. Gambar adalah wajib untuk semua course. Sila pastikan anda upload mengikut ratio & saiz yang ditetapkan.

Selepas upload gambar, anda boleh mula buat description product. Description produk akan menjadi sales page anda untuk menjual course anda nanti. Jadi tulis sebaiknya sehingga orang betul-betul faham.

#2 BINA COURSE ANDA

Dalam step kedua, anda perlu masukkan course anda.

Struktur dalam course builder ini mudah sahaja iaitu ada topic & lesson. Setiap topic boleh generate unlimited lesson. Topic adalah tajuk besar & lesson ialah video-video yang ada dalam topic tersebut.

Jadi anda boleh add new topic kemudian save topic.

Selepas selesai add topic, anda klik add new lesson dibawah topic tersebut.

 

Untuk masukkan lesson, ada beberapa perkara yang anda perlu isikan. Anda masukkan lesson name & description. Lesson name tak perlu panjang lebar, jadikannya seringkas mungkin. Kemudian huraikan lesson tersebut dalam kotak description.

Kemudian anda pilih video source sama ada vimeo atau youtube. Buat masa ini hanya 2 sumber sahaja yang boleh digunakan. Sila upload video anda ke youtube & jadikannya unlisted. Kemudian letakkan link di dalam kotak yang disediakan. Masukkan duration video anda dalam format 00:00:00

Anda boleh upload attachment jika anda nak berikan file kepada pelajar anda. Mereka boleh download semasa menonton video nanti.

Selepas selesai semua langkah, anda klik butang save lesson.

 

 

Anda hanya perlu ulang step yang sama sahaja untuk masukkan topic baru & lesson baru di bawah setiap topic. Selepas siap masukkan topic & lesson, anda perlu letakkan Instructor name & summary. Summary tak perlu panjang. Cukup sekadar orang boleh baca & tahu kehebatan anda dalam bidang yang diajar.

Jangan lupa upload gambar yang paling hensem juga supaya orang boleh kenal pengajar mereka nanti.

 

#3 SETTING LAIN

Selepas anda selesai bina course anda, anda pergi kepada payment method. Di sini anda boleh pilih method payment yang anda mahu enable di borang tempahan. Pastikan anda setup gateway anda jika anda ingin menggunakannya.

Anda boleh enable social proof dan tick kotak untuk sembunyikan produk anda dari frontstore. Fungsi sembunyikan produk ini sesuai jika anda mahu golongan tertentu sahaja yang membeli course tersebut.

Anda juga boleh enable support button supaya mudah prospek membuat pertanyaan sebelum membeli. Abaikan jika anda tidak mahu paparkan button support tersebut dalam borang.

Jika anda nak jual course anda melalui affiliate, anda boleh activate fungsi affiliate & letakkan nilai komisen bagi setiap jualan.  Selepas siap, anda boleh klik butang create.

Selepas selesai proses pembinaan course & setting product, anda akan menerima link khas untuk course tersebut. Anda boleh gunakan link tersebut untuk diberikan kepada prospek yang berminat untuk membuat pembelian.

#4 RUPA BENTUK BORANG TEMPAHAN

Berikut ialah rupa bentuk borang tempahan untuk course anda. Semua maklumat yang anda isi semasa setup akan dipaparkan di halaman borang tersebut. Pembeli yang berminat akan klik butang enroll & terus buat pembelian.

 

Selepas pembeli membuat pembelian, mereka boleh akses course tersebut melalui menu purchased record. Mereka hanya perlu klik butang view course untuk mula menonton video course anda.

 

#5 PAPARAN COURSE

Berikut ialah paparan yang akan dilihat oleh pembeli anda nanti.

 

#6 TUTORIAL VIDEO

Jika anda masih kurang jelas dengan tutorial di atas, anda boleh tonton video tutorial berikut:

 

APA ANDA PERLU BUAT?

Fungsi ini ialah fungsi baru dalam Ordersini, jadi mungkin akan berlaku banyak error atau bug yang kami tidak dapat kenalpasti sebelum ni. Jika anda menghadapi sebarang masalah semasa masukkan produk course, sila berikan feedback di ruangan feedback atau terus hubungi admin.

Jangan lupa kongsikan fungsi ini kepada rakan anda yang lain. Jom Share!

 

 

Apa Itu Sales Letter Dan Kepentingannya Dalam Bisnes Online?

Apa Itu Sales Letter Dan Kepentingannya Dalam Bisnes Online?

Lebih kurang tujuh dekad yang lepas, semasa komputer pertama kali dihasilkan secara besar-besaran untuk dijual kepada orang awam, ramai pakar industri meramalkan tidak ada sesiapa yang akan menginginkan kotak gergasi yang hanya berfungsi untuk menguruskan data dan mengambil ruang penyimpanan yang sangat besar.

Walaupun menerima kritikan teruk daripada pakar-pakar industri, rancangan penghasilan komputer secara-secara besar-besaran tetap diteruskan. Jualan komputer mula dibuka kepada orang awam.

Kini di negara-negara maju seperti Amerika Syarikat hampir setiap isi rumah mempunyai sekurang-kurangnya sebuah komputer, bahkan ada yang mempunyai dua atau tiga buah komputer. Ternyata pakar-pakar industri itu silap.

Bayangkan jika pengeluar komputer membatalkan rancangan mereka hanya kerana maklumbalas yang negatif, mungkin hari ini orang awam masih belum dapat menggunakan komputer.

Apa sebenarnya yang berlaku? Bagaimana jualan komputer mendapat sambutan yang sangat memberangsangkan walaupun ditentang oleh pakar-pakar industri pada ketika itu?

Kuncinya ialah pada JURUJUAL yang cekap, yang mampu meyakinkan orang awam tentang kebaikan dan manfaat komputer kepada kehidupan mereka seterusnya mempengaruhi mereka untuk membuat pembelian.

Daripada cebisan sejarah ini, kita dapat pelajari bahawa sehebat mana pun produk kita, tanpa ada jurujual yang cekap, susah untuk kita dapatkan jualan walau seunit. Begitulah juga dengan bisnes online, kita punya produk yang sangat bagus tetapi jika sales letter kita lemah, kita akan susah untuk mendapat jualan.

Apa itu sales letter?

Sales letter bermaksud surat jualan atau surat tawaran. Ia adalah seumpama jurujual atau wakil bisnes kita. Walaupun tujuan utama surat jualan adalah untuk menjual, ia sebenarnya adalah komponen terpenting dalam komunikasi di antara penjual dan pembeli.

Surat jualan merupakan satu medium perantara antara kita dan prospek atau pelanggan kita.

Melalui surat jualan inilah penjual akan cuba meyakinkan prospek untuk membeli produk atau melanggan perkhidmatan. Sekalipun orang tidak berminat dengan produk yang dijual, peranan surat jualan adalah untuk sekurang-kurangnya membuatkan orang rasa tertarik apabila membaca surat jualan itu.

Macam mana rupa surat jualan ini? Adakah formatnya seperti surat?

Jika anda menjalankan bisnes online, pastinya anda mewar-warkan produk/perkhidmatan anda di media sosial, menulis di blog, menulis butiran produk di marketplace.. anda sebenarnya sudah pun membuat surat jualan.

Cara terbaik untuk membuat surat jualan adalah dengan membina landing page. Ya, anda perlukan website.

Tidak bolehkah buat di media sosial saja?

Boleh, cuma anda kena ingat, media sosial bukan milik mutlak anda. Semuanya tertakluk kepada terma dan syarat pemilik platform media sosial.

Baca lebih lanjut tentang risiko bisnes online di media sosial di sini.

Jadi apa pilihan lain yang ada?

Dengan Ordersini, anda boleh buat surat jualan secara percuma dan hanya akan dikenakan caj jika berlaku transaksi jualan. Anda juga boleh menggunakan fungsi blog yang baru diperkenalkan di dalam sistem Ordersini untuk menulis surat jualan kemudian sambungkan dengan borang tempahan. Fungsi blog ini adalah percuma.

Borang tempahan percuma. Blogging percuma. Hanya dengan Ordersini. Anda hanya perlu buka akaun Ordersini di sini & mula tulis surat jualan anda tanpa sebarang bayaran.

Apa Itu Email Marketing?

Apa Itu Email Marketing?

“Email Marketing sudah tidak relevan.”

Persoalan yang selalu menjadi perdebatan sesama marketer, tidak kira di Malaysia atau pun luar negara, sama saja isunya.

Benarkah email marketing (pemasaran emel) sudah tidak relevan? Ada yang setuju. Ada yang tidak setuju. Relevan atau tidak, ia bergantung kepada strategi dan cara ianya dilaksanakan.

Ya, artikel kali ni adalah berkenaan dengan email marketing. Tetapi, bukan isu kontroversi email marketing masih relevan atau tidak yang akan kami bincangkan. Kami khaskan artikel ini kepada mereka yang belum tahu kewujudan email marketing atau yang baru mula mengenal email marketing.

Dalam kelompok penggiat bisnes online di Malaysia, sangat sangat ramai yang menggunakan Facebook Ads sebagai medium pemasaran. Sampaikan ada yang tersalah anggap pemasaran = Facebook Ads. Ada banyak lagi cabang lain dalam pemasaran khususnya pemasaran internet, salah satunya ialah email marketing.

Apa itu email marketing?

Dari segi asasnya, email marketing adalah penggunaan email untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan. Namun jika kita perhalusi lagi, definisi email marketing yang lebih baik adalah penggunaan email untuk menjalin hubungan dengan bakal pelanggan atau pelanggan.

Dalam artikel Apa Itu Content Marketing, kami ada menyebut email newsletter (buletin emel) sebagai salah satu jenis konten yang anda boleh buat untuk bisnes anda.

Sebelum kewujudan internet, berita dan promosi terkini sesuatu bisnes atau produk/perkhidmatan disampaikan melalui surat yang dihantar ke alamat rumah atau tempat kerja. Email marketing masih menggunapakai konsep yang sama, cuma dalam bentuk elektronik dan dihantar ke dalam inbox email anda.

Apa kelebihan email marketing?

Email marketing membolehkan anda menyasarkan konten kepada kumpulan pelanggan tertentu, bahkan kepada individu tertentu. Contohnya seperti memberi tawaran ulang tahun khas untuk barangan atau perkhidmatan kepada pelanggan individu.

Cara ini dipanggil sebagai ‘personalization’. Konten yang dihantar lebih bersifat peribadi walaupun sebenarnya ia adalah konten yang sama dihantar kepada ramai orang lain. Jika dibuat dengan cara yang betul, konten seperti ini boleh membantu anda mengekalkan hubungan dengan pelanggan seterusnya menyumbang kepada peningkatan penjualan dan kesetiaan pelanggan.

Siapa patut buat email marketing?

Mana-mana pemilik syarikat atau pengusaha bisnes yang mahu berhubung dan berinteraksi dengan bakal pelanggan atau pelanggan sedia ada boleh pertimbangkan email marketing sebagai medium komunikasi. Bilangan pengguna yang akan membaca email anda bergantung kepada apa yang terkandung dalam email yang anda hantar.

Seperti yang kami sebut awal-awal tadi, soal relevan atau tidak, email marketing bergantung kepada strategi dan cara ianya dilaksanakan. Pastikan konten newsletter yang anda hantar tidak terhad kepada promosi semata-mata. Variasikan dengan jenis-jenis konten lain.

Tahukah anda, pada awal bulan ini, Ordersini telah menyediakan email autoresponder berserta dengan fungsi produk percuma untuk kumpul list?

Anda hanya perlu gabungkan sahaja kedua-dua fungsi ini dan terus boleh jalankan kempen email marketing secara automatik. Tidak perlu serabutkan kepala untuk setup sendiri.

Baca lebih lanjut tentang fungsi email autoresponder dan produk percuma di sini.