fbpx
Fungsi SMS Automation, Sync, Lead Form & Blaster Paling Padu Dalam Ordersini

Fungsi SMS Automation, Sync, Lead Form & Blaster Paling Padu Dalam Ordersini

SMS Marketing is back!

Tak dinafikan SMS mempunyai open rate yang sangat tinggi kerana setiap sms mesti masuk ke telefon, tak ada saringan walaupun ianya spam. Jadi sms marketing dah jadi channel yang kembali popular selepas sekian lama teknologi mendahului melalui whatsapp & telegram.

Ordersini dah ada fungsi SMS Marketing untuk memudahkan pengguna Ordersini membuat promosi kepada prospek & pembeli. Dalam sistem SMS Marketing Ordersini ini mempunyai beberapa fungsi yang pastinya membuat anda teruja mahu menggunakannya

1. BRAND NAME

Dalam sms anda akan disertakan sekali brand anda supaya penerima tahu dari siapa mereka terima sms tersebut. Anda boleh set dan tukar brand anda pada bila-bila masa sahaja tetapi ianya adalah compulsory (wajib). Jika tak ada brand name, anda tak boleh jalankan sms marketing.

2. AUTOMATION

Fungsi automation digunakan untuk buat follow up secara automatik kepada prospek atau pembeli anda. Dalam automation, anda boleh set beberapa flow yang boleh ditetapkan selang hari. Anda juga boleh set masa untuk dihantar sms seterusnya.

 

 

3. LEAD FORM UNTUK KUMPUL PROSPEK & SYNCHRONIZE

Dalam sms marketing di Ordersini, fungsi lead form adalah fungsi yang paling penting kerana ia melibatkan beberapa integration dan synchronization. Dalam menu lead form, anda boleh hasilkan landing page & juga letakkan fb pixel untuk retargeting semula prospek yang masuk ke form.

 

 

 

Dalam setting lead form, anda boleh pilih sama ada nak kutip database melalui borang atau nak synchronize dengan produk anda yang sedia ada dalam Ordersini. Jika sync dengan produk, maka setiap database pembeli akan automatik masuk ke dalam form tersebut.

SYNC DENGAN AUTOMATION

Semasa create lead form, anda juga boleh connect dengan automation yang anda sudah buat sebelum ini. Jadi, setiap prospek yang mengisi borang akan terus menerima sms berperingkat (drip sms) mengikut flow yg anda dah tetapkan dalam automation.

AUTO SYNC AUTORESPONDER

Perkara yang membuatkan sms marketing dalam Ordersini sebagai sistem yang menarik ialah ada fungsi autoresponder integration. Anda boleh synchronize database prospek anda yang dikumpul melalui form terus masuk ke autoresponder popular seperti Mailchimp, Mailerlite, Sendfox, Moosend & getresponse (buat masa ini 5 sahaja, akan ditambah pada masa hadapan)

 

 

4. SEND BULK / SMS BLASTER

Fungsi ini adalah fungsi yang menjadi tarikan utama dalam SMS marketing di Ordersini kerana anda boleh hantar promosi melalui SMS kepada prospek & pembeli anda dengan mudah. Ada 3 pilihan untuk anda buat sms blast iaitu:

a) Add new contact

Klik butang hijau, kemudian kotak database akan keluar. Anda boleh isi nama & no phone secara manual di dalam kotak tersebut.

b) Upload CSV

Anda boleh upload CSV yang ada nama & phone penerima.

c) Import database (dari form)

Anda hanya perlu pilih database form mana yang anda nak import untuk dihantar sms.

 

TUTORIAL:

Berikut ialah tutorial video yang akan memudahkan anda memahami fungsi & cara penggunaan yang betul.

video 1 : Pengenalan Fungsi

Video 2 : Tutorial Automation

Video 3 : Tutorial Lead Form

Video 4 : Tutorial Send Bulk

 

TUNGGU APA LAGI?

Sekarang anda dah pun jumpa sistem sms blaster yang paling power dengan harga kredit yang sangat murah berbanding platform lain. Daftar akaun anda sekarang & mula gunakan sms marketing untuk letupkan jualan bisnes anda.

Goodluck!

 

Jangan lupa share artikel ni supaya lebih ramai orang boleh gunakan fungsi sms marketing ini untuk bisnes mereka.

 

 

 

 

Usahasama Ordersini & MyParcelAsia Bakal Memudahkan Peniaga Online Menghantar Barang Kepada Pembeli

Usahasama Ordersini & MyParcelAsia Bakal Memudahkan Peniaga Online Menghantar Barang Kepada Pembeli

Selepas sekian lama Ordersini bertapak dalam industri, kini kami mengumumkan kerjasama bersama penyedia servis penghantaran produk (shipment & fulfillment), MyParcelAsia

MyParcelAsia menjadi orang tengah yang akan menguruskan jadual pengambilan bungkusan anda dari rumah. Anda hanya perlu create shipment & syarikat kurier akan datang ke rumah anda mengambil parcel untuk dihantar kepada pelanggan.

Dengan adanya integrasi MyParcelAsia dalam Ordersini, pengguna Ordersini boleh menggunakan fungsi MyParcelAsia dengan hanya 1 klik sahaja. Sangat mudah dan lebih menjimatkan masa.

Berikut ialah langkah demi langkah untuk lakukan integrasi & penggunaan MyParcelAsia dalam Ordersini.

#1 Buka menu Account Setting > Shipment Integration

Kemudian pilih MyParcelAsia

Anda perlu masukkan api key & secret key yang digenerate dalam sistem MyParcelAsia.

 

#2 Masuk ke dalam sistem MyParcelAsia, kemudian klik menu Integration > Api Docs

#3 Skrol ke bawah sehingga jumpa section Authentication. Klik kepada ‘create new’

 

#4 Tulis ‘ordersini’ pada label & tekan submit untuk generate api key.

 

#5 Ambil API KEY & SECRET KEY yang diberikan dalam sistem MyParcelAsia

 

#6 Paste keys yang diberikan ke dalam Ordersini dan klik update.

 

#7 Pergi kepada menu Product setting > Order List

Setiap produk fizikal yang anda jual, akan keluar button MyParcelAsia di column Actions. Butang ini akan keluar dengan 2 syarat:

a) Produk mesti required address (untuk tujuan shipping)

b) Produk mesti enable shipping & saiz dimensi produk

Jika ada kedua-dua syarat ini, maka order tersebut akan mempunyai butang MyParcelAsia.

 

#8 Pilih provider & order untuk create shipment

Anda boleh pilih tarikh untuk buat penghantaran dan buat pilihan courier yang anda mahu berdasarkan pilihan yang diberi. Pastikan anda sudah topup kredit dalam dasboard MyParcelAsia sebelum gunakan integrasi ini.

 

#9 Video Tutorial

Untuk lebih mudah faham cara untuk lakukan integrasi ini, anda boleh lihat tutorial di bawah

 

2 Integrasi Baru Email Autoresponder Ini Akan Buatkan Pengguna AdvanceOS Jana Lebih Banyak Income

2 Integrasi Baru Email Autoresponder Ini Akan Buatkan Pengguna AdvanceOS Jana Lebih Banyak Income

Bermula 8 Jun 2020, Ordersini dan mula release 2 integrasi baru dengan email autoresponder popular Mailchimp & Mailerlite.

Dua integrasi ni akan memudahkan pengguna kedua-dua sistem ini membuat synchronization data pembeli dari Ordersini ke autoresponder. Selepas order approved, email pembeli akan secara automatik masuk ke dalam autoresponder.

Jika ada setup automation, maka semua automation itu akan bergerak secara automatik selepas order bertukar status menjadi approved. Ianya sangat memudahkan pengguna Ordersini untuk jana lebih banyak income dengan memberikan tawaran istimewa kepada pelanggan mereka.

Fungsi ni ada beberapa kelebihan tetapi ianya hanya dibuka untuk pengguna AdvanceOS je. Jadi ini beberapa kelebihan kepada anda:
 

1. AUTO SYNC BUYER

Selepas anda approved order, email pembeli akan terus subscribe ke dalam list autoresponder anda melalui API. Tugas anda hanya perlu pastikan order approve sahaja untuk sync.
 

2. AUTOMATION TRIGGER

Selepas dah masuk dalam list, segala automation yang anda set untuk list tu akan berjalan secara automatik juga. Jadi email2 follow up yang anda set akan terus berjalan selepas order approved.
 
Boleh la buat automation follow up untuk jual produk lain kepada pembeli.
 

3. FREE PRODUCT + AUTO APPROVED

Jika anda nak kumpul database, anda boleh set free product + auto approved. Selepas prospek isi borang & submit, secara atomatik order akan approved. Once order approved, mereka akan terus masuk dalam list autoresponder..
 
Apa lagi, follow up kaw2 sampai dia beli produk yang lebih mahal je. 😀
 

4. MULTIPLE SYNC

Ni antara feature paling power yang ada dalam feature baru ni iaitu anda boleh auto sync dengan banyak autoresponder.
 
Jika anda activate Mailchimp & Mailerlite, anda boleh sync data buyer ke dalam dua2 autoresponder ni. So boleh la satu jadikan backup in case autoresponder satu lagi kena banned.
 
Kalau lepas ni ada 6-8 autoresponder, anda boleh sync dengan semua autoresponder sekaligus untuk setiap product. Padu tak?
 
Tetapi, setiap autoresponder hanya limit kepada 1 list sahaja. Ianya syarat yang ditetapkan oleh API Provider. Kena follow the rules ye 😀
 
 

5. UNLIMITED LIST INTEGRATION

Melalui integration autoresponder ni, anda boleh create seberapa banyak list yang anda nak dalam autoresponder & boleh sync dengan produk anda. Anda boleh integrate 1 produk dengan 1 list, lebih mudah anda nak follow up mengikut prospek atau pembeli produk tertentu sahaja.
 
 
Anda dah boleh start gunakannya bermula hari ini. Jangan lupa berikan feedback jika ada sebarang error atau bug.
 
Dan pastikan anda test order produk sendiri dahulu untuk lihat integration menjadi atau tidak.
 
Berikut ialah tutorial untuk integration API ke dalam Mailchimp & Mailerlite

 

 

Jangan lupa share ye supaya lebih ramai orang tahu tentang kegunaan integrasi baru ni.

8 Kelebihan Dalam Less Touch Checkout Form Ordersini Untuk Peniaga Online

8 Kelebihan Dalam Less Touch Checkout Form Ordersini Untuk Peniaga Online

Bermula jun 2020, Ordersini telah perkenalkan checkout form dengan versi yang lebih cantik, moden dan high conversion. Ianya dibuat untuk memudahkan pembeli anda membuat tempahan dengan lebih mudah

Selepas berhempas pulas sebulan, akhirnya dapat juga tengok checkout form yang lebih dinamik & modern look. Kelebihan checkout form baru:

8 Kelebihan Dalam Less Touch Checkout Form Ordersini

1. KUANTITI AUTO SELECT
Kuantiti dah auto select, jadi buyer tak perlu lagi kena klik atau pilih kuantiti. So dah kurang 1 sentuhan yang perlu dibuat oleh buyer
 
2. PAPARAN BAKI STOK
Sebelum ni buyer tak tahu berapa baki stok yang masih available. Jadi kami dah pun masukkan paparan baki stok di setiap variation produk.
 
3. ADD BUTTON
Sebelum ni dropdown, sekarang dah jadi button tambah tolak. Fungsi masih sama tapi nampak lebih cantik.Ini semua poyo!
 
4. ACCORDIAN BY SECTION
Setiap section kami dah asingkan supaya lebih mudah pelanggan anda nampak bahagian yang dia perlu isi. So ada section yang automatik select, ada yang dia kena isi & select sendiri.
 
Untuk bahagian info, dia kena isi sendiri. Untuk section shipping dia kena pilih sendiri juga. Yang section lain mostly dah auto select first option, tapi buyer boleh tukar jika dia nak tukar.
 
5. MODERN PAYMENT METHOD SELECTION
Kita letak logo siap2 bagi mudah orang pilih. Kadang2 buyer ni tak kenal nama, tapi dia cam logo gateway yang dia pernah guna. So logo ni membantu untuk mudahkan buyer pilih gateway yang dia nak guna.
 
Gateway juga auto select yang paling atas sekali. Jika anda hanya enable satu je, maka step ni memang seamless sebab buyer tak perlu buat apa-apa dah.
 
7. HIDE COUPON SECTION
Kotak untuk kod diskaun dah ditutup by default. Kalau sebelum ni default terbuka orang nak minta kupon, sekarang dah tutup.
 
BIla ada kupon, baru mereka klik & masukkan kod diskaun di situ.
8. MESRA MOBILE
Checkout form ini juga dah dibuat untuk mesra mobile. Tak kisah la pelanggan anda guna gajet apa sekalipun, mereka akan dapat buat tempahan dengan mudah
 
Kurang Sentuhan, lebih conversion
 
Semua kelebihan dan flow dalam checkout form yang baru ni dijangka dapat meningkatkan conversion rate anda nanti. Kalau ada sebarang isu berkaitan, sila inform di bahagian komen atau berikan feedback di borang feedback.
 
Ps: Jika anda ada setup purchase pixel, sila setup sekali lagi untuk pilihan button purchase.
 
Pps: Lepas ni kita try buat supaya boleh upload image untuk setiap variation pula. Baru nampak sempoi gitu~

ppps: Ini ialah video ringkas penerangan sistem checkout baru dalam Ordersini

 

Manfaat LMS Untuk Bisnes

Manfaat LMS Untuk Bisnes

Pada awal bulan ini, Ordersini telah menambah satu fungsi baru untuk membantu pemilik produk digital menjual panduan video secara atas talian dengan lebih mudah. Fungsi yang dimaksudkan ialah LMS.

Penambahan fungsi baru ni mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada pengguna Ordersini terutama pemilik produk digital. Rata-rata memberikan maklumbalas positif dan rasa teruja untuk mencuba fungsi terkini daripada Ordersini.

Apa sebenarnya yang membuatkan mereka ini teruja? Bagaimana LMS berfungsi? Macam mana nak gunakan LMS untuk bisnes anda walaupun anda bukan dalam niche produk digital?

Dalam artikel ini, kami akan kongsikan kepada anda apa itu LMS dan bagaimana ia dapat membantu bisnes anda.

LMS pertama telah dibangunkan oleh Sidney Pressey pada tahun 1924. Ia menyerupai mesin taip yang mempunyai tingkap yang dapat mengajukan soalan jenis MCQ (multiple choice question). Lima tahun kemudian, pencipta M.E. Lazerte membuat silinder masalah.

Selama hampir 100 tahun, LMS banyak berevolusi, penambahbaikan demi penambahbaikan dilalkukan. Pada awalnya LMS hanya digunakan dalam skala kecil, perlahan-lahan ia berkembang menjadi platform pembelajaran digital seperti yang kita lihat pada hari ini.

Susur masa penting evolusi LMS ialah pada dua tahun ini. Pertama, pada tahun 1970, Hewlett-Packard telah memperkenalkan komputer peribadi pertama kepada orang awam. Ini telah membuka jalan kepada e-learning atau pembelajaran elektornik dengan lebih meluas. Yang kedua ialah pada tahun 1982 di mana TCP/IP diperkenalkan, inilah detik lahirnya world wide web, yang telah membolehkan pembelajaran elektronik dibuat secara atas talian.

Pada asasnya, LMS adalah satu sistem pengurusan pembelajaran. Ia dicipta untuk memudahkan proses mengatur, mengurus dan menyampaikan sesuatu topik.

Ciri-ciri utama LMS boleh dihuraikan seperti berikut:

L – Learning (Pembelajaran)

Menyampaikan kursus dan program latihan secara atas talian kepada peserta.

M – Management (Pengurusan)

Mengatur silibus kursus dan program latihan, memantau kemajuan peserta, memeriksa keberkesanan kursus atau latihan.

S – System (Sistem)

Satu perisian untuk memudahkan menguruskan pembelajaran secara digital.

Siapa yang menggunakan LMS?

LMS dapat digunakan untuk semua jenis kegiatan pembelajaran. Sesiapa saja yang terlibat dengan e-learning adalah pengguna LMS.

Contoh pengguna LMS:

Institusi pendidikan tradisional seperti sekolah, kolej, universiti.

Institusi pendidikan secara atas talian seperti Udemy, Teachable, Skillshare, Lynda.

Perniagaan dari industri kecil dan sederhana sehinggalah ke perusahaan multinasional.

Organisasi bukan kerajaan dan bukan berasaskan keuntungan dari koperasi tempatan sehinggalah ke peringkat antarabangsa.

Agensi kerajaan.

Seperti yang disenaraikan di atas, LMS tidak hanya tertumpu kepada institusi pendidikan, ia juga adalah alat yang sangat berguna kepada perusahaan dan organisasi sama ada kecil atau besar.

Kita tidak akan membincangkan penggunaan LMS dalam institusi pendidikan pada kali ni. Fokus artikel ini lebih kepada aplikasi LMS dalam perniagaan berskala kecil.

LMS sangat sinonim dengan produk digital. Seperti yang disebut pada awal artikel ini, pemilik produk digital adalah golongan yang paling teruja dengan fungsi baru LMS dalam sistem Ordersini. Tambahan pula Ordersini tidak mengenakan sebarang caj tambahan selain daripada caj transaksi apabila menggunakan fungsi LMS.

Bagaimana pula dengan mereka yang bukan di dalam niche produk digital? Bagaimana mereka boleh memanfaatkan fungsi LMS ini di dalam perniagaan mereka?

Seringkali apabila topik LMS dibincangkan, ramai yang menganggap ia adalah topik yang berat dan kompleks. Sebenarnya ia tidaklah serumit yang disangka. Ya, ia mungkin rumit, sangat rumit dan memerlukan kos yang tinggi jika anda mahu membina dan menyelenggara sendiri platform LMS untuk perniagaan anda.

Tetapi dengan adanya fungsi LMS di dalam sistem Ordersini, anda tidak perlu peningkan kepala memikirkan soal teknikal dan kos. Anda hanya perlu daftar akaun Ordersini dan sudah boleh mula muat naik video course anda untuk jualan.

Sebelum kita pergi lebih mendalam dalam topik ini, apa kita kita buat sedikit ulangkaji tentang video course terlebih dahulu.

Video course adalah kursus dalam bentuk video. Anda buat rakaman video untuk menjelaskan tentang sesuatu perkara. Anda hasilkan panduan video yang membantu orang menguasai sesuatu kemahiran. Ia sama seperti seorang guru, pensyarah atau tutor sedang mengajar di dalam kelas. Bezanya semua sesi pembelajaran disampaikan melalui video.

Baik, berbalik semula kepada objektif artikel ini, bagaimana anda boleh mengaplikasikan LMS dalam perniagaan anda?

#1 – Proses Onboarding

Adakah anda menggunakan sistem ejen?

Jika ya, anda pasti tahu bagaimana keadaanya semasa menerima ejen-ejen baru. Kekeliruan, pertanyaan tanpa henti, soalan yang sama berulang-kali.. Sebelum mereka boleh mula menjual, mereka perlu terlebih dahulu mendapatkan gambaran umum cara bisnes anda beroperasi, dan lebih penting lagi memahami produk apa yang mereka akan jual. Proses ini dikenali sebagai ‘onboarding’.

Cara konvensional yang biasa digunakan untuk proses obboarding ini ialah melalui WhatsApp group, Telegram group atau Facebook group. Walaupun cara ini nampak mudah dan murah, it gets the job done bak kata mat salleh tetapi ia sbenarnya tidak efisien.

Daripada anda menggajikan admin atau fasilitator untuk menguruskan group onboarding ini 24/7 untuk tempoh yang anda sendiri tidak pasti, adalah lebih baik anda mengupah video editor untuk menukar semua material onboarding kepada video yang menarik dan mudah difahami.

Ejen-ejen baru boleh menonton video-video onboarding ini pada bila-bila masa, berulang-kali, mengikut rentak sendiri, sehingga mereka benar-benar faham.

#2 – Program Latihan (Training)

Apa beza training dan onboarding? Bukankah sama sahaja?

Kedua-duanya bertujuan untuk memberi maklumat kepada ejen, untuk melatih ejen. Proses onboarding khusus untuk mengalu-alukan kemasukan ejen baru, seperti program orientasi. Manakala program latihan pula lebih tertumpu kepada siri pembelajaran dan latihan yang merangkumi semua aspek berkaitan bisnes.

Bagaimana program latihan ini dijalankan? Cara yang sama seperti proses onboarding, WhatsApp group, Telegram group dan Facebook group adalah cara popular yang digunakan sebagai medium menyampaikan bahan latihan. Dan ya, cara begini tidak efisien.

#3 – Pengekalan Pengetahuan (Knowledge Retention)

Pernahkah anda menghadapai situasi di mana ada perkara yang tidak dapat disempurnakan, kerja yang yang tidak dapat disiapkan, proses tertentu tersekat dan tidak dapat diteruskan kerana orang yang bertanggungjawab (person in charge) tidak dapat dihubungi atau tidak dapat bekerja pada ketika itu?

Inilah yang berlaku apabila pengetahuan kritikal mengenai sesuatu perkara hanya diketahui dan dikuasai oleh orang tertentu, tiada sebarang rekod untuk rujukan, tidak diajar kepada orang lain. Jika ada rekod sekalipun, menggunakan medium yang tidak efisien. Ya, sangkaan anda tepat. WhatsApp group, Telegram group, Facebook group sekali lagi menjadi pilihan.

Kami faham kenapa ramai memilih untuk menggunakan WhatsApp group, Telegram group dan Facebook group untuk ketiga-tiga perkara di atas. Ianya percuma, walaupun leceh tetapi ia masih dapat memenuhi keperluan bisnes.

Persoalannya sampai bila?

Kini dengan adanya fungsi LMS dalam sistem Ordersini, sudah sampai msanya untuk beralih kepada cara yang lebih efektif. Anda tidak perlu risau soal kos dan teknikal, support team kami sentiasa komited untuk membantu anda.