fbpx

Bazar Ramadhan 2020, Bagaimana Peniaga Makanan Boleh Buat Bazar Dari Rumah?

Lagi beberapa hari kita mendekati ramadhan untuk tahun 2020, namun disebabkan peperangan Covid-19 yang masih berlarutan, ianya adalah perkara baru bagi rakyat seluruh dunia mengharungi Ramadhan dengan serba sederhana.

Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula, kebanyakan peniaga jalanan dan peniaga pasar malam mula menerima tamparan hebat kerana kedai tidak boleh dibuka sepanjang 28 hari sehingga 14 April. Mereka tiada pendapatan.

Malah lebih teruk lagi apabila kerajaan mula mengumumkan bahawa tahun ini tiada bazar ramadhan.

Bazar ramadhan memberikan pendapatan 4 kali ganda kepada peniaga makanan. Jika berniaga di pasar malam boleh menjana Rm1000 sehari, maka mereka boleh menjana Rm4000 sehari di bazar ramadhan.

Senarai Bazar Ramadan Di Kuala Lumpur Dan Selangor 2018

Jika tiada bazar, bagaimana golongan peniaga ini nak jana pendapatan? Jika tiada pendapatan, bagaimana dengan sambutan hari raya mereka?

Berikut ialah beberapa langkah untuk peniaga bazar ramadhan menjana jualan sepanjang bulan ramadhan nanti.

 

#1 ORDER & HANTAR

How Are Food Delivery Apps Revolutionizing The Restaurant Industry ...

Tiada pilihan lain yang boleh digunakan oleh peniaga kecuali menggunakan cara order dan hantar makanan. Cara ini sama seperti buka gerai di Bazar juga , cuma kali ini peniaga yang pergi menghantar makanan ke rumah pembeli.

Namun untuk lakukan proses ini, ianya memerlukan Standard Operation Procedure (SOP) yang ketat untuk mengelakkan kerugian. Ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian terutamanya cara pembayaran, tempoh tempahan dan cara penghantaran dibuat.

 

#2 MULA SEKARANG & ATUR JADUAL

Jangan tunggu bazar bermula baru nak mula buat. Anda perlu buat sekarang untuk buat SOP sendiri.

Untuk perniagaan online, anda perlukan jadual pembelian barang mentah, jadual tempahan, sistem tempahan dan jadual penghantaran yang teratur untuk pastikan semua proses ini berjalan lancar.

Jika anda tunggu ramadhan bermula, ianya sudah terlambat. Anda perlu bermula hari ini dan biasakan diri dengan suasana perniagaan baru sebelum tiba Ramadhan. Pastikan anda buat catatan dan sediakan jadual serta SOP dari pagi sampai penghantaran makanan kepada pembeli.

 

#3 ORDER SEHARI AWAL

Untuk memudahkan anda menyediakan bekalan bahan mentah serta mengelakkan kerugian, anda perlu ambil order sehari awal. Tempahan yang dibuat sepanjang hari ini akan dihantar pada keesokan hari. Jika makanan anda mudah untuk disediakan, anda boleh buka tempahan sehingga jam 3 petang dan penghantaran dibuat pada hari yang sama.

Ianya terpulang kepada jenis makanan yang anda jual. Jika ianya mudah untuk disiapkan, anda boleh buka sehingga tengahari hari yang sama. Jika makanan tersebut sukar untuk disiapkan, maka anda perlu buka tempahan sehari awal.

Jika tempahan dibuat sehari awal, anda lebih kurang risiko untuk kerugian. Berapa jumlah order yang anda terima, anda boleh masak mengikut jumlah tersebut & hantar pada petangnya.

 

#4 BAYAR TERUS

What is an E-Payment System?

Jangan buat pembayaran tunai semasa penghantaran (Cash on delivery). Ianya berisiko untuk anda dan perniagaan anda kerana jika pembeli tidak muncul semasa penghantaran atau batalkan tempahan secara tiba-tiba, anda tidak akan menerima bayaran jika anda mahu mereka bayar secara cash.

Pembayaran atas talian lebih mudah. Mereka buat tempahan dan terus kepilkan resit untuk anda. Jika anda boleh sediakan payment gateway, lebih mudah. Pembayaran dijamin 100% dibuat untuk makanan anda.

Anda boleh gunakan pakej PERCUMA dalam Ordersini untuk menerima pembayaran secara atas talian daripada pembeli anda. Berikut ialah panduan untuk masukkan makanan ke dalam Ordersini.

 

#5 SISTEM TEMPAHAN

Anda perlukan sistem untuk memudahkan pengurusan tempahan yang diterima. Pembeli boleh bayar dengan mudah, anda boleh uruskannya dengan mudah.

Dalam sistem Ordersini, anda boleh masukkan produk makanan anda tanpa had. Dan pembeli  juga boleh beli tanpa had. Mereka boleh beli sebanyak mana yang mereka mahu dan anda juga boleh jual sebanyak mana produk yang anda mahu.

Sistem Ordersini akan memudahkan anda untuk membuat penghantaran kepada alamat yang telah dimasukkan. Selepas anda menghantar makanan, anda hanya perlu tandakan tempahan tersebut sebagai ‘selesai’ atau ‘dihantar’.

Setiap hari, anda boleh lihat laporan jualan yang anda telah buat. Setiap duit yang masuk akan dicatat ke dalam sistem secara automatik dan ianya memudahkan anda untuk menyediakan makanan yang ditempah.

Resit juga akan dihantar terus kepada pembeli melalui email. Notifikasi whatsapp juga dihantar kepada pembeli berkenaan tempahan yang dibuat. Tak perlu lagi buat secara manual, semuanya automatik.

 

#6 BUAT GROUP PEMBELI

How to delete a WhatsApp group on iPhone or Android - Business Insider

Anda boleh sediakan group whatsapp khas untuk pembeli anda. Setiap kali ada tempahan baru, masukkan mereka ke dalam group pembeli. Orang yang pernah membeli dan sukakan produk anda, mereka cenderung untuk membeli di tempat yang sama sahaja.

Itu ialah lumrah psikologi dalam jual beli. Sekali mereka suka, mereka akan terus sukakannya. Perkara ini juga berlaku di bazar ramadhan. Orang akan pergi ke kedai yang pernah mereka beli sahaja.

Group whatsapp menjadi satu medan terbaik untuk anda menerima tempahan tanpa perlu promosikan produk makanan anda secara keterlaluan. Anda boleh berikan link group whatsapp tersebut di dalam group komuniti facebook dan sebagainya. Ajak lebih ramai orang masuk ke group whatsapp dan tunjukkan makanan anda di situ.

Semua tempahan perlu dibuat dan dibayar terus secara online menggunakan Ordersini. Ianya lebih memudahkan anda untuk uruskan semua tempahan berbanding buat secara manual.

 

#7 BANTUAN ORANG MUDA

Bagi peniaga yang sudah berumur, mereka pastinya kurang gunakan sistem dan tidak pandai uruskan perniagaan atas talian. Maka mereka perlukan bantuan orang muda. Jika ada anak-anak yang pandai gunakan teknologi, gunakan kemahiran mereka untuk uruskan perniagaan.

Jika anda mempunyai ibu bapa yang berniaga di bazar, bantulah mereka. Gunakan segala kelebihan teknologi yang anda tahu untuk bantu mereka hasilkan pendapatan sepanjang bulan ramadhan.

 

Akhir kata

Peniaga makanan bazar ramadhan perlu bijak bertindak. Jangan pula disebabkan pengumuman tiada bazar tahun ini membuatkan anda lemah semangat. Anda juga perlukan wang untuk menyambut hari raya nanti. Gunakan cadangan yang diberi di atas untuk mula jana pendapatan atas talian.

Jika ianya berjalan lancar, anda mungkin tak perlu lagi buka gerai di tepi jalan dan pasar malam. Semuanya dijalankan secara online dari rumah sahaja. Ianya lebih menguntungkan & tidak terlalu memenatkan badan.

Jangan tunggu inisiatif dari kerajaan atau badan berwajib, keuntungan dalam perniagaan tidak akan menunggu anda ke saat itu. Siapa yang mula lebih awal, mereka akan dapat lebih banyak keuntungan.

Jangan takut untuk mulakan bisnes makanan atas talian. Mula hari ini untuk kemudahan hari esok.

Daftar akaun percuma anda di Ordersini dah lihat tutorial berikut untuk masukkan makanan anda ke dalam sistem.

By Iffat Salleh

CEO & Founder Ordersini.com , certified digital marketer for Direct Response Copywriting, Email marketing & Paid Ads Funneling.

Related Articles

Setup Custom Domain Dalam Ordersini

Setup Custom Domain Dalam Ordersini

Sekarang pengguna Ordersini dah boleh gunakan domain sendiri untuk menjual produk melalui sistem Ordersini   ✅ Tukar logo ✅ Upload banner ✅ Masukkan custom domain   Sempoi, semua nampak macam kedai sendiri dah.   -- UNTUK SIAPA?   Buat masa ni custom domain hanya...

read more
Sendparcel Dah Ada Dalam Ordersini!

Sendparcel Dah Ada Dalam Ordersini!

Akhirnya kami dah berjaya masukkan Sendparcel ke dalam Ordersini. Sendparcel by Poslaju mendapat permintaan yang tinggi dari pengguna, maka kami masukkan ke dalam sistem untuk membantu pengguna membuat pengeposan dengan lebih mudah. Boleh layan tutorial di sini...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares

Aik, Takkan Baca Je?

Jom share artikel ni supaya lebih ramai orang tahu :D

Shares