fbpx

Apa Itu Sales Letter Dan Kepentingannya Dalam Bisnes Online?

April 29, 2020

Lebih kurang tujuh dekad yang lepas, semasa komputer pertama kali dihasilkan secara besar-besaran untuk dijual kepada orang awam, ramai pakar industri meramalkan tidak ada sesiapa yang akan menginginkan kotak gergasi yang hanya berfungsi untuk menguruskan data dan mengambil ruang penyimpanan yang sangat besar.

Walaupun menerima kritikan teruk daripada pakar-pakar industri, rancangan penghasilan komputer secara-secara besar-besaran tetap diteruskan. Jualan komputer mula dibuka kepada orang awam.

Kini di negara-negara maju seperti Amerika Syarikat hampir setiap isi rumah mempunyai sekurang-kurangnya sebuah komputer, bahkan ada yang mempunyai dua atau tiga buah komputer. Ternyata pakar-pakar industri itu silap.

Bayangkan jika pengeluar komputer membatalkan rancangan mereka hanya kerana maklumbalas yang negatif, mungkin hari ini orang awam masih belum dapat menggunakan komputer.

Apa sebenarnya yang berlaku? Bagaimana jualan komputer mendapat sambutan yang sangat memberangsangkan walaupun ditentang oleh pakar-pakar industri pada ketika itu?

Kuncinya ialah pada JURUJUAL yang cekap, yang mampu meyakinkan orang awam tentang kebaikan dan manfaat komputer kepada kehidupan mereka seterusnya mempengaruhi mereka untuk membuat pembelian.

Daripada cebisan sejarah ini, kita dapat pelajari bahawa sehebat mana pun produk kita, tanpa ada jurujual yang cekap, susah untuk kita dapatkan jualan walau seunit. Begitulah juga dengan bisnes online, kita punya produk yang sangat bagus tetapi jika sales letter kita lemah, kita akan susah untuk mendapat jualan.

Apa itu sales letter?

Sales letter bermaksud surat jualan atau surat tawaran. Ia adalah seumpama jurujual atau wakil bisnes kita. Walaupun tujuan utama surat jualan adalah untuk menjual, ia sebenarnya adalah komponen terpenting dalam komunikasi di antara penjual dan pembeli.

Surat jualan merupakan satu medium perantara antara kita dan prospek atau pelanggan kita.

Melalui surat jualan inilah penjual akan cuba meyakinkan prospek untuk membeli produk atau melanggan perkhidmatan. Sekalipun orang tidak berminat dengan produk yang dijual, peranan surat jualan adalah untuk sekurang-kurangnya membuatkan orang rasa tertarik apabila membaca surat jualan itu.

Macam mana rupa surat jualan ini? Adakah formatnya seperti surat?

Jika anda menjalankan bisnes online, pastinya anda mewar-warkan produk/perkhidmatan anda di media sosial, menulis di blog, menulis butiran produk di marketplace.. anda sebenarnya sudah pun membuat surat jualan.

Cara terbaik untuk membuat surat jualan adalah dengan membina landing page. Ya, anda perlukan website.

Tidak bolehkah buat di media sosial saja?

Boleh, cuma anda kena ingat, media sosial bukan milik mutlak anda. Semuanya tertakluk kepada terma dan syarat pemilik platform media sosial.

Baca lebih lanjut tentang risiko bisnes online di media sosial di sini.

Jadi apa pilihan lain yang ada?

Dengan Ordersini, anda boleh buat surat jualan secara percuma dan hanya akan dikenakan caj jika berlaku transaksi jualan. Anda juga boleh menggunakan fungsi blog yang baru diperkenalkan di dalam sistem Ordersini untuk menulis surat jualan kemudian sambungkan dengan borang tempahan. Fungsi blog ini adalah percuma.

Borang tempahan percuma. Blogging percuma. Hanya dengan Ordersini. Anda hanya perlu buka akaun Ordersini di sini & mula tulis surat jualan anda tanpa sebarang bayaran.

By AJ Joseph

AJ is an engineer by qualification, a digital marketer as profession. She enjoys creating content for blogs and social media.

Related Articles

Pakej Lifetime Ordersini Akan Ditutup Selamanya

Pakej Lifetime Ordersini Akan Ditutup Selamanya

Dengan kapasiti 35 orang pengguna pakej lifetime sejak dari tahun 2016, maka bulan mac 2023 akan menjadi tarikh akhir pakej ini dibuka kepada umum. Kenapa pakej lifetime akan ditutup? Sebab kami rugi jika ramai guna pakej lifetime Server bayar bulanan Kos email bayar...

read more
Setup Custom Domain Dalam Ordersini

Setup Custom Domain Dalam Ordersini

Sekarang pengguna Ordersini dah boleh gunakan domain sendiri untuk menjual produk melalui sistem Ordersini   ✅ Tukar logo ✅ Upload banner ✅ Masukkan custom domain   Sempoi, semua nampak macam kedai sendiri dah.   -- UNTUK SIAPA?   Buat masa ni custom domain hanya...

read more
Sendparcel Dah Ada Dalam Ordersini!

Sendparcel Dah Ada Dalam Ordersini!

Akhirnya kami dah berjaya masukkan Sendparcel ke dalam Ordersini. Sendparcel by Poslaju mendapat permintaan yang tinggi dari pengguna, maka kami masukkan ke dalam sistem untuk membantu pengguna membuat pengeposan dengan lebih mudah. Boleh layan tutorial di sini...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares

Aik, Takkan Baca Je?

Jom share artikel ni supaya lebih ramai orang tahu :D

Shares