fbpx

3 langkah tulis konten untuk tarik pelanggan secara mudah

Mesti anda dah penat nak perah otak fikirkan idea untuk tulis konten kan? Yelah, bukan sahaja perlu tulis konten tapi anda juga kena sesuaikan dengan bisnes yang anda jalankan.

Jika kita tak kerap promosikan bisnes yang kita tengah buat. Mesti kita akan ketinggalan jauh dengan pesaing kita nanti. Tapi, sebelum saya kongsikan dengan anda cara tulis konten yang betul.

Sebenarnya saya ada 2 berita penting yang perlu saya kongsikan dulu kepada anda.

Sisi Gelap Konten marketing

Sebagaimana yang kita tahu konten memainkan peranan yang sangat penting kepada bisnes untuk berkembang maju.Selain itu, anda harus merancang dan menyusun konten hampir setiap minggu.

Ini adalah satu kerja yang sangat memenatkan dan hampir sukar sekali disiapkan kerana ada ribuan jenis konten yang anda nak hasilkan.Persoalannya adakah teknik tulis konten 2 kali seminggu ini benar-benar berkesan ataupun ianya hanyalah mitos?

Berita gembira untuk anda yang baru mula

Rahsia sebenar yang tak ramai owner bisnes tahu adalah konten yang  dihasilkan perlulah berkualiti dan relevant dengan pelanggan anda.Bukan sekadar hasilkan konten tidak berkualiti dan post kan di media sosial.

Anda sebenarnya tak perlu tulis konten terlampau banyak dan hanya sekadar nak isi keperluan ‘marketing’ anda. Contohnya, anda upah penulis artikel hanya sekadar mahu tarik trafik dan kononnya naikkan ranking SEO di website.

Hal ini kerana hanya konten yang berkualiti akan jadi ramuan utama dalam bina trafik, jaga database dan mula bina trust kepada bisnes anda.

 

Inilah 3 langkah tulis konten berkualiti:

1.Rancang 6 jenis konten yang sesuai dengan pelanggan anda.
2.Bina lead magnet mengikut konten yang sudah anda rancang.
3.Mula promote konten yang anda hasilkan guna iklan berbayar dan di media sosial.

Anda jalankan kempen ini selama 3 bulan dan lihat hasilnya lead masuk menderu-deru secara konsisten.

 

Langkah Pertama – Apa konten yang anda harus tulis?

Sebelum mula menulis anda perlu kenal dulu avatar pelanggan anda. Sebagai contohnya, jika anda sedang menjual produk jenis kosmetik yang berkaitan foundation muka.

Sudah semestinya target market kita adalah golongan wanita yang berumur dari range 30 – 50 tahun.Status mereka sama ada sudah berkahwin ataupun yang masih bekerja.

Jadi sudah tentu topik yang bakal anda sentuh mestilah berkaitan kosmetik dan penjagaan muka wanita.

Seterusnya, anda boleh mula gunakan  ‘Google Keyword Tool’ ataupun ‘ubersuggest’ untuk dapatkan data. Adakah topik yang bakal anda hasilkan ada permintaan atau ‘volume search’ yang tinggi.

Isi penting untuk topik yang bakal anda hasilkan boleh diambil dari idea penulisan orang lain. Bukan bermakna kita boleh tiru bulat-bulat tapi kita tiruvasi dan kumpulkan seberapa banyak isi penting.

Selepas itu, barulah kita pilih isi yang kita rasa penting dan bagus untuk bakal pelanggan anda baca nanti.Pastikan ianya sangat berkualiti dan memberi manfaat kepada mereka yang sedang membaca.

 

Langkah Kedua – Bina ‘content upgrade’ dari topik yang dihasilkan

Lead magnet biasa dihasilkan dalam bentuk ebook atau video panduan. Sekiranya sesiapa ingin download ebook tersebut perlulah isi borang dengan berikan terlebih dahulu nama dan email.

Anda mesti sudah biasa tengok cara marketing sebegini bukan?

Bagi sesuatu dengan harapan dapat kumpul database email dan nama pelanggan. Cuma yang menjadi masalah adalah teknik ini mula tak berapa berkesan disebabkan ramai orang salah guna teknik ‘umpan’ dengan bagi sesuatu yang tidak berkualiti.

Ebook yang diberikan pula begitu susah nak di muat turun dan adakalanya memang tidak boleh dibuka langsung.

Teknik advanced untuk atasi masalah ini adalah anda berikan konten dulu barulah anda minta database pelanggan anda.

Inilah yang dipanggil sebagai ‘content upgrade’ untuk menukar pengunjung yang sedang baca konten yang dihasilkan sebagai lead dan disimpan sebagai database.

Secara asasnya begini.Anda hanya pelu tulis satu artikel yang gempak dan bermanfaat. Dekat hujung artikel tersebut anda offer ‘upgrade’ kepada konten tersebut dalam bentuk checklist, video atau pun konten tambahan.Mereka yang berminat untuk dapatkan konten upgrade tersebut perlu isi terlebih dahulu borang yang kita sediakan. Pastikan anda berjaya dapatkan nama dan email mereka.

Kurang memaksa, tapi beri lebih value

Menurut Brian dean, teknik konten upgrade sangatlah effektif sehingga dia semakin jarang menulis tetapi semakin banyak lead yang masuk. Dia focus menghasilkan konten yang betul-betul berkualiti sehingga website dia jadi rujukan utama dalam topik berkaitan SEO.

Antara contoh, posting yang beliau hasilkan adalah https://backlinko.com/off-page-seo-guide . Anda boleh baca dan lihat sendiri betapa panjang info yang beliau berikan. Malah, siap dengan tutorial yang boleh terus digunakan oleh pembaca yang sedang mencari teknik seo yang betul.

 

Apa contoh konten uprade yang bagus?

Ada pelbagai bentuk konten yang anda boleh hasilkan tanpa perlu tulis ebook berpuluh muka surat. Trik mudahnya adalah anda cuba hasilkan konten yang lebih simple dan tak terlalu kompleks untuk dihadam. Saya senaraikan beberapa contoh konten upgrade yang boleh anda tiru:

1. Hasilkan checklist berdasarkan konten jenis tutorial yang anda buat.

Contohnya, anda tulis satu konten tentang tutorial penggunaan foundation. Cuba hasilkan checklist penjagaan muka secara daily routine.

2. Anda share teknik/ tutorial

Share cara untuk jaga kucing agar sihat. Dan anda offer pula 10 teknik tambahan penjagaan bulu kucing sebagai upgrade.Mesti ramai yang suka nanti.

3.Berikan swipe file sebagai upgrade

Berikan skrip istimewa closing sales yang anda gunakan. Khususnya anda yang sedang menjual produk digital sebagai umpan untuk tarik pembaca anda.

4.Sediakan video tutorial selama 5 minit

Anda boleh bercerita lebih lanjut berdasarkan konten percuma yang anda sudah berikan.

5.Template yang boleh digunakan secara copy and paste.

Contohnya, template kira-kira bajet marketing, template landing page ataupun template iklan.

 

Setelah anda siapkan step yang kedua ini. Anda dah bersedia untuk laksanakan step terakhir bagi pastikan konten yang anda hasilkan berjaya.

Langkah Ketiga – Mula promosikan di media sosial

Siapkan jadual penuh perancangan anda untuk mula promosikan konten anda di media sosial. Awal bulan anda mulakan dengan bahagikan 6 konten tadi sama ada secara iklan berbayar ataupun share secara percuma.

1.Iklan berbayar

Buat satu posting khas dan letakkan caption yang bersesuaian. Pastikan jangan anda terlupa untuk letakkan link kepada konten yang sudah anda tulis tadi.

2.Free Marketing

Buat satu posting di account media sosial anda.Mulakan share posting tersebut di group yang ada di facebook.Malah, boleh juga share link konten tersebut di whatsapp, twitter dan pelbagai lagi media sosial yang anda ada.

Ordersini ada platform untuk anda promosikan konten yang anda dah hasilkan tadi.Daftar akaun percuma jer dan anda dah boleh mula gunakan features ini.

 

Promosikan konten anda perlu berjalan dengan konsisten dan berterusan. Jangan tergesa-gesa nak dapatkan hasil daripada konten yang anda sudah hasilkan. Fokus kepada 6 topik utama yang anda ingin sentuh dan jangn lupa juga sediakan konten upgrade sekali.

Jadi, itu sahaja 3 langkah mudah untuk anda hasilkan konten yang berkualiti dan boleh digunakan banyak kali untuk anda tetap mendapatkan database pelangan anda.

 

By Iffat Salleh

CEO & Founder Ordersini.com , certified digital marketer for Direct Response Copywriting, Email marketing & Paid Ads Funneling.

Related Articles

Bagaimana teknik upsell boleh bantu bisnes anda?

Bagaimana teknik upsell boleh bantu bisnes anda?

Ramai owner bisnes gagal bila cuba nak jual produk dekat customer yang sedia ada.Takut customer lari bila cuba menjual berulang kali pada orang yang sama. Risau dianggap seller yang kerap menjual ataupun kita panggil hard selling. Menurut data dari optin monster....

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shares

Aik, Takkan Baca Je?

Jom share artikel ni supaya lebih ramai orang tahu :D

Shares